Már kész volt az interjú, mikor azon kezdtem el töprengeni, hogy mi legyen a címe. Aztán egyszer csak bevillant egy sor az Ének az esőben című film címadó dalából: "Singing in the rain, dancing in the rain" és máris megszületett az áthallásból a cikk címe: Dancing in the Ring. Mert hogy mi is jellemezné jobban a dog dancing sportot a külső szemlélő számára, mint a könnyedség, a vidámság, a ritmus és a tánc... Hogy többet is megtudjunk erről az egyre népszerűbb kutyás sportról, megkerestük a dog dancing egyik legtekintélyesebb magyarországi képviselőjét. Kérdéseinket írásban tettük fel.

PeKe: Kriz Orsolya, sokak számára a „Krizorsi” sikeres dog dancing versenyző, oktató, valamint a PeKe Pest megyei Kutyások Egyesületének tagja. A napokban láthattunk fényképeket rólad, melyeken egy arany- és egy ezüstérmet mutatsz. Nagyon büszkék vagyunk rád! Elmondanád, hol és milyen körülmények között szerezted ezeket az érmeket?

Kriz Orsolya: Idén, azaz 2021 augusztusában végre újból ringbe léphettünk a járványhelyzet okozta másfél év kihagyás után. Kicsit izgultam is emiatt, ugyanis mind a kutyáim, mind én is kiestem a rutinból. Ez a verseny Békéscsabán került megrendezésre Közép Kelet Európa Kupa néven, és az esemény egyben Crufts válogató is volt. A versenyt megnyertük Josephine nevű kutyámmal, az aranyérem is ezt igazolja. Az ezüstöt pedig csapatban értük el tanítványaimmal, akikre végtelenül büszke vagyok! Mindegyikük gőzerővel készült, ráadásul az első versenyükön vettek részt, ami még értékesebbé teszi a csapat második helyezését.

PeKe: Bár a dog dancing egyéni sport, de teljesen egyedül mégse menne, hiszen négylábú partnered, a kutya jelenléte elengedhetetlen. Ki a négylábú társad, akivel közösen a mostani sikereket arattátok?

Kriz Orsolya: Josephine (Bordermania Cruella De Vil) a tíz éves border collie-m, akivel a versenyzést is kezdtem és eddig vele értem el a legnagyobb sikereket. Ő igazi harcos amazon. Kicsit néha nehéz vele, annyira akaratos, de mindennél jobban szeret dolgozni és még mindig hihetetlenül fitt, így egyelőre marad is a táncpartnerem.

PeKe: Milyen adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki eredményes dog dancer legyen? Minden kutya alkalmas a feladatra?

Kriz Orsolya: Igen, minden kutyafajta alkalmas, de természetesen ennél a sportnál is könnyebb, ha babakorban elkezdjük az alapozást. A koreográfiát mindig az adott kutyára szabjuk, ettől olyan szép színes ez a sport. A Freestyle kategóriában nincsenek kötelező elemek, tehát ha például egy kutya nem alkalmas az ugrásokra vagy a hátsó lábakon végrehajtott feladatokra, akkor nem kell ezeket megtanítanunk neki. A bírók elsősorban  a zenére felépített és pontosan végrehajtott feladatokat figyelik, a felvezető és a kutya közti kommunikációt, összhangot, kisugárzást és a koncepciót.

PeKe: Hogyan kezdődött? Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal? Mi motivált, amikor elkötelezted magad?

Kriz Orsolya: A kutyák tanításának szenvedélye már gyerekkoromban kezdődött. Soha nem elégedtem meg azzal, hogy sétáltatom és simogatom a kutyámat, én mindent akartam. Akkoriban még inkább csak „engedelmeseztem” kutyáimmal és labdáztam, de emlékszem, hogy már a labdát is kizárólag csak egy-egy feladat végrehajtása után dobtam el. Aztán, amikor huszonévesen megfogalmazódott bennem a dog dancing iránti vágy, és felnőtt korú óriás uszkárommal oda jutottam volna, hogy elkezdem ezt a sportot, ő hirtelen és váratlanul elpusztult. Ez nagyon megrendített, annyira, hogy két évig nem volt kutyám. Ezalatt az idő alatt viszont felkészültem, kiválasztottam a fajtát, a tenyésztőt és megírtam neki, hogy dog dancingre szeretnék tőle az aktuális alomból egy kiskutyát. És megkezdődött a céltudatos tanítás és persze tanulás.
És hogy mi motivált? Engem a barátaim csak művészlélekként emlegetnek, ismernek, művészeti főiskolai karon is végeztem. És a dog dancing egy igazi művészi kutyás sport, így ebben találtam rá önmagamra.

PeKe: Az eddigi pályafutásod során számos jelentős eredményt értél el. Ezek közül mire vagy a legbüszkébb?

Kriz Orsolya: Először is arra, hogy amikor Magyarországon először rendeztek országos bajnokságot, akkor kettes osztályos indulóként a legmagasabb pontszámmal országos bajnok lettem. Azóta már ötszörös magyar bajnokok vagyunk Josephine-nel. Ugyancsak hatalmas érzés és nagyszerű emlék nekem az a 2019-es Európa bajnokság, ahol első magyarként bejutottam a top tízbe, és végül 7. helyen végeztem Josie-val. Lehetett volna jobb is, ha nem izgulok annyira, de igyekszem megdönteni ezt a csúcsot. :)

PeKe: Az idő nem áll meg, nem lehet üldögélni a megszerzett babérokon. Mik a terveid a közeli és a távolabbi jövőben? Milyen versenyekre készülsz?

Kriz Orsolya: Én - azt hiszem - az örök elégedetlenek táborába tartozom, legalábbis ha arra gondolok, hogy még nem értem el azokat az eredményeket, amiket kitűztem célul, de ha el is érem azokat, mindig lesz egy következő cél, ebben biztos vagyok.
Most a 2021. szeptemberi Európa bajnokságra készülünk Josephine-nel, aztán pedig a 2022-es Crufts-ra. Utána pedig egy VB következik és így tovább… :D

PeKe: Kinek ajánlanád ezt a nagyon látványos, érdekes sportot? Kinek érdemes akárcsak hobbi szinten is belekezdeni? Hol lehet ismerkedni vele, tanulni, edzeni?

Kriz Orsolya: Igazából minden olyan gazdinak ajánlom a dog dancinget, akik szeretik a zenét és a kutyájuk tanítását. Bármilyen korú is legyen a kutya, fel lehet készülni vele egy versenyre 1-2 év alatt, a legtöbb természetesen a gazdin múlik. De érdekességképp elmondom, hogy a dog dancing nagyon jó személyiségfejlesztő sport is, mert talán egyedülálló abban, hogy itt a felvezetőnek is kell saját koreográfia. Nem muszáj táncolni, de kell egy jó előadókészség hozzá, amit viszont meg lehet tanulni. A tanulással pedig emelkedik az önbizalom, tartást ad a felvezetőnek és sikeresebb lehet tőle a hétköznapokban is.
2017-ben megnyitottam az ország első dog dancing iskoláját Dogdance Iskola Magyarország néven, így nálam közvetlenül lehet ezzel a sporttal ismerkedni, akár hobbi-, akár profi versenyszintről legyen is szó.

PeKe: Mi a helyzet a négylábú utánpótlással? Itt vannak már a későbbi főszereplők? Hogyan kell kiválasztani az alkalmas jelöltet?

Kriz Orsolya: Őszinte leszek, én eddig mindig fotóról választottam ki a kutyáimat, tehát jóformán semmit sem tudtam az adott kölyökről, csak azt, hogy hogy néz ki. Persze hiszek a tudatos választásban. Az alkalmas jelölt mindenképpen érdeklődő, jó idegrendszerű kiskutya és nem árt, ha könnyen tanul. De sokszor látni világversenyek dobogóján vagy a top tízben olyan fajtákat is, akikkel nem is gondolnánk a versenyzésre. Mert a legtöbb a gazdin múlik.
Nekem a négylábú utánpótlás egy mini amerikai juhászkutya, (Minimark’s Best Thing I Have-Taj Mahal). Hozzám a pörgős, jókedvű kutyák passzolnak, velük szeretek a leginkább dolgozni, és Taj ilyen, ahogy Josephine is az. De minden fajtával, sőt, minden egyeddel van valamilyen feladat, amit meg kell oldanunk. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nincs tökéletes dog dancinges kutya, inkább mindenki válassza ki a maga kedvenc kutyafajtáját, mert akkor tudja majd igazán kedvvel és szeretettel elkezdeni a tanítását.

PeKe: A kutyás sportok közül az agility a lovas díjugratáshoz, a dog dancing a díjlovagláshoz hasonlítható. Valóban van valami köze a dog dancingnek a díjlovagláshoz? Persze, tudjuk, hogy a kutya hátára nem lehet felülni…

Kriz Orsolya: Mindkettő művészi sport, ahol tökéletes harmóniában kell dolgoznunk egy másik élőlénnyel. Ezt csakis pozitív képzéssel tudjuk elérni, ahol maximálisan tiszteljük az állatot. Az alapfeltétel azonban az engedelmesség, ami ha nincs meg, akkor nem fogjuk tudni időzíteni századmásodpercre a feladatokat, nem lesz meg a maximális koncentráció a kutya vagy a ló részéről és így nem is jönnek a várt eredmények. Tehát mindkét sport az összhangra, az engedelmességre, ugyanakkor az állatszeretetre és tiszteletre épül, emellé kell egy kis művészi hajlam, ritmusérzék és tartás. De erősen hiszem, hogy ezek mind fejleszthetők.

PeKe: Szükséges-e valamilyen kiegészítő sportágat is gyakorolni az eredményesebb szereplésért? Milyen tárgyi feltételek szükségesek?

Kriz Orsolya: Az évek során azt vettem észre, hogy akik valaha sportoltak, azokban erősebb a kitartás és a versenyszellem. Akik táncoltak, azoknak jó eséllyel van tartása és ritmusérzéke. Akik valamilyen kutyás sportot űznek/űztek, azoknak van tapasztalata a tanításban, felkészülésben. Viszont mivel jómagam is szinte nulláról kezdtem a dog dancing versenyzést 2012-ben, így azt mondom, hogy ha valakiben erős a vágy, akkor meg tudja tanulni azt, ami szükséges az eredményes dog dancinghez.
A tárgyi feltételek pedig igazából a kiképzőn múlnak. Én használok klikkert, targeteket, érintőpálcát, hogy minél pontosabban tudjam a kutyákat tanítani, de vannak, akik kevesebb segédeszközzel dolgoznak. A lényeg, hogy az adott kutyára szabjuk a célhoz vezető módszereket és eszközöket.

PeKe: Egyesületünk tagjaként mit vársz a Peke közösségétől?
Kriz Orsolya: Elsősorban egy nagy és összetartó közösséget, ahol a különböző kutyás érdeklődésű gazdik nyitottan és kíváncsian állnak hozzá egymás sportjához, tevékenységéhez. Egy támogató közösséget, ahol mindenki elismeri a másikat, és mint dog dancing versenyszervező, akár ebben is együttműködést az egyesülettel. Szívesen járnék egyesületi találkozókra, vacsorákra, rendezvényekre.

És itt egy link Kriz Orsi tv szerepléséről: https://www.facebook.com/orsikriz/videos/227857455947017/

Copyright (c) 2020 - Peke Pest megyei Kutyások Egyesülete

https://www.peke.hu