Sosem írtam még blogot, bár számtalanszor gondoltam rá, hogy talán jó lenne megörökíteni a kutyás élményeimet és esetleg segíteni másokat is a tapasztalatokkal. 

Kiről is lesz szó a következő írásokban? 

Nos Gracie. A kezeim között született (nem volt egyszerű szülés) 9 héttel ezelőtt. Makacsul ragaszkodott a megszokott helyéhez, és nehezen bújt csak elő erre a világra. De amikor megszületett azonnal szerelem lett belőle. 

Tudtuk, hogy ebből az alomból szeretnénk megtartani kiskutyát, de elsősorban (még a megszületésük előtt) fiúra pályáztunk. Született is két fiú, de aztán sok-sok gondolkodás és még több "ej, mindenki marad" után, végül erre a kis blue-merle csodakislányra esett a választás. 

Az Ő életének, kutyává válásának mozzanatait szeretném végigkísérni ezen az oldalon. 

Hol is tartunk most? 

Gracie holnap lesz 9 hetes. Jelenleg még két tesójával Smileval és Ferencevel lakik együtt, és persze  - közvetetten a kennel többi tagjával. A közvetlen érintkezést - főleg a colliek esetében -egyelőre kerüljük. Ennek borzasztó egyszerű oka van. Gracie még iszonyú pofátlan és ezzel együtt túl bátor is. Hobbija, hogy teljes erejéből rácsimpaszkodik a hozzá legközelebb álló bundájára, és úgy tépi-húzza, amennyire csak tudja. Hasonló méretű barátja - Ellie a sheltie - jelzi neki, hogy kiscsillag ez nem épp a jó irány, de idő kell, amíg ezt valóban megtanulja és megérti a visszajelzéseket. Jövő héten már meglesz a harmadik oltása és kinyílik számára a világ. Ekkor elkezdjük összeszoktatni a társaság többi tagjával is, valamint kezdődhetnek a séták a lakáson és az udvaron kívül is. :) 

Rengeteg dolgunk lesz! A megfelelő alapozás és a szocializáció borzasztóan fontos, hiszen meghatározza azt, hogy a kutyánk a későbbiekben hogyan viszonyul majd a környezetéhez. Az ekkor megélt és megtapasztalt élmények nagyon mélyen bevésődnek a kutya tudatába, tehát lényeges, hogy hogyan ismertetjük meg az emberekkel, kutyákkal, a világ dolgaival. 

Mi az első hetekben is igyekszünk megtenni azért mindent, hogy a kiskutyáink a lehető legtöbb ingerrel találkozzanak, viszont a nagyvilág dolgait nem tudjuk reprodukálni az udvaron belül. Ez mindig izgalmas és felelősségteljes kihívás.  

Amellett, hogy a kiskutyával elkezdjük megismertetni a nagyvilág dolgait még egy nagyon fontos feladatunk van, amin folyamatosan dolgoznunk kell. Mégpedig a kettőnk megfelelő kapcsolatának kialakítása. Bár nem kimondottan hiszek abban, hogy jó kapcsolatot kiépíteni csak kölyökkel lehet, de amennyiben módunk van rá (és ha már saját kiskutyáról beszélünk, szerencsére van) kezdjük el a megfelelő kötődést kiépíteni minél hamarabb.

Folytatása következik...

Copyright (c) 2020 - Peke Pest megyei Kutyások Egyesülete

https://www.peke.hu