Besorolás

FCI Standard N° 156. Származás: Nagy-Britannia (A fajta hivatalos angol neve: Rough Collie, vagyis durvaszőrű collie.)

Alkalmazás: juhászkutya

FCI csoportbeosztás:

  • 1-es fajtacsoport - pásztor- és juhászkutyák (kivéve a svájci pásztorkutyákat)
  • 1. szekció - juhászkutyák.
  • Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Eredet

Feltételezések szerint a fajta a rómaiak által Skóciába bevitt kutyáktól származik, melyek keveredtek az ottani őshonos kutyákkal. A collie eleinte nem tartozott a nemesség kutyái közé, birkatenyésztéssel foglalkozó szegényebb emberek segítője volt.

A mai hosszúszőrű collie a skót juhászember eredeti munka collie-jának valamelyest finomodott változata. A fajták modern tenyésztése a XIX. században kezdődött. Angliában 1859-ben tartották az első kutyakiállítást, 1859-ben már külön osztályban szerepeltek a juhász és pásztorkutyák. Ezt a kategóriát először egy „tiszta fajtájú skót szuka” nyerte. A fajta megkedveltetéséhez Viktória királynő is hozzájárult, amikor ugyanebben az évben vásárolt néhány skót juhászt windsori kastélyába. 1868-ban született meg minden modern collie ősapja: „Old Cockie”.

Méret

Marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm.

Súly kanoknál 20-29 kg, szukáknál 18-25 kg.

Szőrzet

A szőrtakaró a test körvonalát követi, nagyon tömött. A fedőszőr egyenes, durva tapintású, míg az aljszőrzet puha és tömött, szinte elrejti a bőrt. A fejen, füleken és a hátulsó lábakon a sarokcsont alatt rövid.

Szín: az FCI standard szerint három elismert szín létezik, a sable, a tricolor és a blue-merle. Fehér jegyek a felsorolt színek mindegyikében kisebb-nagyobb mértékben megtalálhatóak.

  • Sable: Az arany minden árnyalata, egészen a világostól (gold sable) az érett mahagóniig (dark sable). Nem kívánatos a világos szalma vagy krémszín.
  • Tricolor: Leginkább fekete, a fejen és a végtagokon érett cser jegyekkel. A rozsdás árnyalatok a fedőszőrzetben nem kívánatosak.
  • Blue-merle: Leginkább ezüstös kék, fekete foltokkal. Az érett cser jegyek kívánatosak, de ezek hiánya nem büntetendő. Nem kívánatosak a nagy fekete foltok, a palaszürke szín vagy a rozsdás árnyalat a fedőszőrben és/vagy az aljszőrzetben.

Egészség

Élettartam: 12-15 év.

Alapvetően a collie egy egészséges fajta, de mint minden kutyának, nekik is vannak örökletes, a fajtára jellemző betegségei:

Természet, karakter

Barátságos természetűek az idegesség és az agresszivitás nyoma nélkül. Egy collie-val nagyon könnyű együtt élni, nagyszerű társak, kiválóan alkalmazkodnak a gazdi életritmusához és természetéhez. Igen értelmesek, szeretnek dolgozni, közepes a mozgásigényük.

Alkalmasak kerti és lakásban való tartásra is, de nagyon embercentrikus fajta, erősen kötődnek gazdájukhoz és a családhoz, ebből kifolyólag leginkább a kint-benti tartást szeretik. Ha a gazdi megy és pörög, akkor ők is aktívak, de ha otthon nyugalom van, akkor ők is nyugodtan heverésznek mellettünk. Mindez természetesen megfelelő mozgatás mellett, hisz’ a rendszeres mozgásra és sétákra szükségük van.

Jól viselkednek gyerekek társaságában, nagyon jól kijönnek más kutyákkal és háziállatokkal, azonban egyedenként ők is különbözőek lehetnek és a szocializációnak is nagyon fontos szerepe van életükben, hogy mihez szoktatjuk őket kölyökkoruktól kezdve.

Használhatóság

A collie használhatósága igen sokrétű, mivel csak a gazdi kedve, ideje és a kutya egyedi adottsága szabhat határt a kipróbálható sportoknak és munkáknak. A tulajdonosnak kell megtapasztalnia, hogy kutyája mit szeret és mire alkalmas.

Nemcsak eredeti szakmájában képes dolgozni, hanem más dolgokra is megtanítható, úgymint agility, frizbi, dog dancing, terápiás munka, mentőkutya stb.

Ápolás

A szőrápoláshoz már kiskorában hozzá kell szoktatni, fésülgessük rendszeresen a kölyköt.

A collie-t fürdetni nem létkérdés, mert szőrük jól tisztul, de évente párszor megfürdethető. A felnőtt kutyákat elegendő 2-3 hetente alaposan átfésülni, kivéve a vedlés időszakát. Szőrük nem hajlamos filcesedésre, kivéve a fül és hónalj mögött, ezért ezeket a részeket célszerű hetente áthúzni. Fésülés, kefélés közben ajánlatos  tincsenként, ’csíkonként’ haladni, hogy minden részt alaposan, bőrig ki tudjunk fésülni.

Szőrük hullik, de könnyebben takarítható mint egy rövid vagy szálkás, illetve drótós szőrzet, mert nem fúródik bele olyan könnyen a különböző anyagokba.

Táplálás

A kutya ajánlott táplálása 6 hónapos koráig napi háromszor, 6-12 hónapos kora között naponta két alkalommal, ezt követően pedig naponta egyszer teljes értékű, minőségi száraztápokkal, vagy akár (megfelelően összeállított) nyers etetéssel javasolt. A lényeg a kiváló minőség és a jól emészthető, magas tápanyagtartalom. 

A táplálással kapcsolatban mindenképpen kérjük ki kutyánk tenyésztőjének véleményét.

Copyright (c) 2020 - Peke Pest megyei Kutyások Egyesülete

https://www.peke.hu