Standard / fajraleírás: FCI 297

A border collie elnevezés először John Keys 1570-ben íródott, angol kutyafajtákról szóló, Cannibus Britannicus c. könyvében szerepelt. A "border" (jelentése: határ) szó a border collie származási helyére utal - az Anglia és Skócia között húzódó határvidékre.

Ezeket a kutyákat kifejezetten terelő munkára tenyésztették, szigorú kritériumok alapján. A bennük rejlő őrző és terelő képességek, valamint a rájuk jellemző intelligencia, engedelmesség és kitartás voltak a legfőbb szempontok. Az első birkaterelő-versenyt, amely megfelelt a mai terelő versenyeknek, 1873-ban rendezték.

A border collie ma már az egész világon elterjedt és népszerű fajta. A természete, a munkakészsége, az intelligenciája és engedelmessége - kiegészítve egy abszolút szerethető személyiséggel és az olthatatlan vággyal, hogy örömet szerezzen a gazdájának - még azoknak is rokonszenves, akik nem munkakutyának választják a bordert. Ezek a tulajdonságok egyéb speciális feladatokra is alkalmassá teszik a fajtát. Egyre több border collie dolgozik mentőkutyaként, vakvezető-, terápiás- és segítőkutyaként, vagy akár kábítószer-, robbanóanyag- ill személykereső kutyaként az eredeti, hagyományos feladata, a nyáj melleti munka, a terelés mellett. A border collie - gyorsasága, lelkesedése és engedelmessége révén - számos kutyasportra is alkalmas: az agility, flyball, dogdancing, frisbee vagy obedience versenyek ma már elképzelhetetlenek nélkülük.

A border colliek a kis-közepes méretű fajták közé tartoznak a 48-53 cm-es marmagasságukkal és 13-18 kg közötti átlagos testsúlyukkal. Szőrzetük dupla: a mérsékelten hosszú fedőszőrzet alatt dús, puha aljszőrrel. Bár tény, hogy a fekete-fehér a legismertebb színváltozat,  a fajtában nincs színkorlátozás, minden színváltozat megengedett, de a fehér nem lehet uralkodó.

A border collie az egészséges fajták közé tartozik, 12-15 év a várható élettartama, és idősebb korukban is jellemzően fittek és energikusak maradnak. A fajtára jellemző speciális, örökletes betegségek nagy része genetikailag szűrhető.

Ahhoz, hogy a border collie remek munkakutya legyen, különleges tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen. Furcsa módon ezek a különleges tulajdonságok egyben a fajta "hátrányai" is. Kimagasló intelligenciája, kezdeményezőkészsége, elszántsága és hatalmas mozgékonysága miatt ez a fajta különleges odafigyelést és szakszerű nevelést igényel. Egy nem megfelelően nevelt border collie-nál, amely nem tudja levezetni az energiáit, fennáll a súlyos viselkedésproblémák kialakulásának veszélye. Szakszerű, következetes neveléssel viszont ideális társa lehet egy sportos gazdinak, vagy boldog tagja egy népes aktív családnak.

Táplálásukra - a mozgékonyságuk miatt - a szokásosnál jobban oda kell figyelni: a válogatás, érzékenység nem jellemző rájuk, de gyakran előfordul, hogy "nincs idejük" az evésre, a játék , a szaladgálás sokszor fontosabb számukra az evésnél.

A border collie közepesen hosszú szőrzete nem igényel mindennapos ápolást, könnyen tisztán tartható, mivel bundája "öntisztuló ".

Mivel  a border collie nagyon divatos fajta lett, az elismert tenyészetek mellett sajnos egyre több "álkennel " és szaporító hirdet eladó kiskutyákat. Nagyon fontos a körültekintő választás, hogy az álom kiskutya ne váljon rémálommá.

Copyright (c) 2020 - Peke Pest megyei Kutyások Egyesülete

https://www.peke.hu