Származás, a fajta rövid története

Származási hely: Egyesült Királyság

FCI besorolás:     I-es fajtacsoport: Juhász és pásztor kutyák,  1-es szekció :  Juhászkutya; FCI által No. 16 / 28.11.2003. Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Ősi angol pásztorkutya amelyet nyájőrzésre, terelésre használtak. A múlt öröksége kurta farka is, amelyről a nevét kapta (a tail farkat, a bob kurtítást jelent); a 18. század körül Angliában ugyanis a kedvtelésből tartott főúri kutyákra luxusadót róttak ki, ezért a közönséges házőrző vagy pásztorebek tulajdonosai, hogy mentesüljenek az adó alól, az egyszerű származás jeléül levágták kutyáik farkát.

Nyugat-angliai tenyésztők hozták létre. Marhahajtásra és juhterelésre használták. Az Angol Kennel klub 1877-ben regisztrálta az első bobtail-okat "Sheepdog, short tailed, English" (juhászkutya, rövid farkú, angol) megjelöléssel. A fajta megnevezését 1890-ben változtatták Old English Sheepdog-ra.

Méret és tömeg

Kan: 56 – 61 mm, szuka: 510 – 560 mm
Kan: 28 – 36 kg, szuka: 27 – 34 kg

Megjelenés

A bobtail egy szimmetrikus, robusztus de elegáns testfelépítésű, zömök, izmos, erős kutya, melyhez kedves megjelenés párosul. Feje hatalmas, koponyája domború. Koponyája széles és szögletes,szeme fölött kiboltosodó. Az arcorri része erős és ugyanolyan hosszú, mint a fejtető, füle kicsi, fejhez simuló, szeme sötétbarna, bundája eltakarja. Nyaka hosszú, dús szőr borítja, erős, enyhén ívelt, törzse rövid és tömör, mellkasa mély és tágas, bordái jól íveltek, ágyéka ívelt, fara széles, farkát ha nem csonkítják akkor lelógatja, farokszőre dús és pelyhes. Végtagjai dús szőrzetűek, a mellsők egyenesek, a hátsók izmosak, mancsa tömör, kerek, kicsi, ujjai jól íveltek, talppárnái erősek, vaskosak. Jellemző rá furcsa, reszketeg ugatása.

Az óangol juhászkutya természete

Barátságos, hűséges, játékos, kedves, intelligens, szerető, szociális védelmező. Rendkívül népszerű, kedves, mackós külsejű, hihetetlenül ragaszkodó, hűséges, éber, nyugodt, keveset ugató, jóindulatú, de ha kell, határozott fellépésű kutya. Nagyon szereti a gyerekeket. Egy intelligens, tanulékony, higgadt és kiegyensúlyozott kutya. Kiváló őrzőkutya, emellett barátságos és hűséges.

Nem szereti a magányt, nagyon szeret a családja társaságában lenni. Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is, de féltékenységre hajlamos. A gyerekekkel is barátságos, sőt nagyon szereti is őket. Szeret a gazdája kedvében járni, ezért ritkán viselkedik dominánsan, tehát könnyen tanítható. Csendes, nyugodt, megbízható, kedves, ugyanakkor határozott, bátor.

Alkalmazása, felhasználási területe

Eredetileg pásztorkutya volt. Kiváló testőr, a gyerekek megbízható őre, játszópajtása, mindenes munkakutya, kedvenc.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Tartás, életkörülmények

Kertben és lakásban egyaránt tartható. Ugyan tartható lakásban, de aktívan viselkedik bent is.  Nagy mozgásigényű kutya. Imád labdázni, apportírozni, hancúrozni, szereti a hosszú sétákat, de nem okoz neki gondot ha kimarad egy-egy séta. Nyugodtan lehet póráz nélkül sétáltatni, nem távolodik el gazdájától. Imádja a vizet és nagyon szeret úszni. Kutyás sportokban kiváló eredményeket érhet el. Versenyek, amelyeken eredményesen szerepelnek: agilitási, engedelmességi vagy éppen terelési megmérettetések. Napi kétszer 30–45 perces séta vagy játékidő elegendő számára, hogy mozgásigényét kielégíthesse. Imádja az emberekkel való kapcsolattartást, nehezen viseli a magányt és a családtól messze való elkerítést. Kennelben tartása nem javasolt. Ha hosszabb ideig egyedül marad és unatkozik, akkor az rossz viselkedésformák felvételéhez vezet.

Ápolás, tisztán tartás

Gondozási igénye meglehetősen nagy. Szőrzetét hetente legalább egyszer jó alaposan át kell kefélni. Vedlési időszakban még több szőrzetápolást igényel. A hallójáratokból mindig el kell távolítani a piszkot és szőrszálakat. A szakállát és a bajuszt meg kell mosni időnként, hogy ne színeződjön el. Lábujjai között is el kell távolítani a szőrszálakat. Vízálló bundával rendelkezik. Egész évben vedlik, de tavasszal felerősödik, amikor téli bundáját cseréli. Ha a kutya bundája vizes lesz többször töröljük át, hogy ne páljon be az aljszőrzet. Nyáron ez többnyire elegendő lehet, a hűvösebb időben azonban célszerű egy hajszárítót segítségül hívni. Fürdetése évente egyszer ajánlott kifejezetten kutyáknak készült kímélő samponnal, hogy bundája ne töredezzen él és bőre ne száradjon ki. Ha körmei kopognak a padlón, akkor le kell vágni azokat. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

 A legújabb kutatások alapján a Bobtail, mivel felnőtt kori súlya 25 kg felett van, (kanok kb. 35 kg, szukák kb. 30 kg) a megfelelő száraztáp elnevezés a külömböző márkákon belül a „LARGE BREED”. Az ilyen beltartalmú táp, csökkentett fehérjetartalommal és izületi porcvédő anyagokkal készül. Megfelelő a Bobtail növekedéséhez, mivel két éves korára éri el a Bobtail teljes kifejlett formáját.

A fogak növekedésével arányosan  át lehet térni a száraz táp etetésére, de vele egyidőben mindig legyen ivóvize a kölyöknek. A száraz (áztatás nélküli) táp etetése ugyan kényelmesebb a gazdinak, de nem ideális a kutyának, mivel ahogy a száraz táp dagad a kutya emésztőszervében, először onnan veszi el a nedvességet. Különben is mi sokkal biztonságosabbnak tartjuk, ha már a megdagadt (áztatott ) tápot eszi a kölyök, kisebb a kockázata a gyomorcsavarodásnak. A professzionális kölyök  kutyatápok, minden fajta  kiskutyának  1 -12 hónapos kor között etethető, a zsákon lévő adagolás szerinti mennyiséget elosztva napi  3 illetve 2-alkalomra.  (6 hónapos korig 3, utána 2 etetés ). Kölyök etetésénél számít a hetek száma (a kiskutya kora), a kölyök súlya . Az etetési táblázat rajta van a tápos zsákon. Van olyan etetési útmutató, ahol a kifejlett kutya /felnőtt kori/ súlya a kiindulási alap. A bobtail ideális felnőtt súlya 30- 35 kg.

A kutya mindig a megfelelőt kapja, vagyis a kölyöknek - PUPPY tápot, a fiatalnak (kb.6-7 hónapos kortól) - JUNIOR tápot, 12 hónapos kortól már felnőtt tápot . A tápoknál a fehérjetartalmat kell megnézni, kölyök és junior tápnál legalább 26-28 %, de a felnőtt tápnál is  legalább 23-26 % a megfelelő- szója nélkül. Bobtailnál ez igen fontos, hogy jó minőségű szőrű legyen a kutyánk. Már lehet kapni a márkákon belűl  kifejezetten  kistestű és nagytestű kutyáknak eledelt. A Bobtailnak a nagytestűeknek való eledel a megfelelő (LARGE BREED), amiben különböző porcvédő és a kiegyensúlyozott növekedést biztosító adalékok vannak.  Mi a száraz tápokat naponta kétszer adjuk a kutyáinknak( még a felnőtteknek is).

Nálunk a kutyák kapnak főtt tésztát, főtt rizst (minimális zsiradékkal), friss zöldséget és gyümölcsöt is. Jutalom falatként ( sok finom drágaságot lehet készen kapni), de nagyon megfelel, a háztartási keksz, vagy a szikkadt, megmaradt kenyeret /még véletlenül sem lehet penészes! / vékonyan felszeleteljük, sütőben vagy csak száraz helyen ropogósra szárítjuk. Felséges ropogtatni való. Amennyiben házikosztot kap a kutya, a napi adagját úgy kell összeállítani, hogy az étel 30%-a főtthús legyen, a többi főtt-tészta vagy főtt rizs és  zöldségféle, gyümölcs legyen. Ilyenkor természetesen az állatorvos segítségét kell kérni, csonterősítő vagy vitaminok pótlása érdekében.

Nem ajánljuk a csirke-, pulyka nyak,  a disznó-, marhacsont etetését sem nyersen sem főve. A csirke bőr és egyéb zsíros húsok etetését sem nyersen sem főve, valamint  a  krumpli nem kutyának való, a tehéntej pedig csak bajt és hasmenést csinálhat.

Copyright (c) 2020 - Peke Pest megyei Kutyások Egyesülete

https://www.peke.hu